Blog nietestowany na zwierzętach

Poznaj mnie: JEŻ

  03 wrz 2017       Elwira       Zwierzakowy lifestyle  Komentarze

- jest największym ssakiem owadożernym żyjącym w Polsce. Jego rozmiary sięgają od 13,5 do 26,5 cm, a waga wynosi od 800 do 1200g (warto w tym miejscu zaznaczyć, że jeże rosną przez całe życie);

- w naszym kraju występują dwa gatunki jeży: jeż wschodni (spotkamy go na terenie prawie całej Polski), oraz jeż europejski lub zachodni (wschodnia granica jego zasięgu przebiega przez Śląsk, Ziemię Lubuską oraz Pomorze Szczecińskie);

- zamieszkuje niziny, wyżyny i góry do wysokości 2000 m n.p.m. Można się na niego natknąć w lasach i na ich obrzeżach, na polach, w ogrodach oraz parkach, a ostatnio coraz częściej na terenie aglomeracji miejskich;

kryjówki dzienne jeża znajdują się najczęściej w trudnodostępnych chaszczach, stertach liści lub chrustu, w starych dziuplastych drzewach, w stodołach, a nawet stajniach, gdzie zwierzę może wymościć sobie komfortowe i bezpieczne legowisko;

 

Jeż w swojej kryjówce; Żródło: forumogrodniczeoaza.pl

 

- prowadzi nocny tryb życia (jego aktywność przypada na zmierzch i pory nocne, rzadziej w ciągu dnia – właściwie spotkać go można o tej porze jedynie po ulewnym deszczu, kiedy to roi się od dżdżownic i ślimaków);

- wzrok u tych zwierząt jest bardzo słaby, za to ich atutem jest świetny słuch: potrafią nawet usłyszeć dżdżownice gryzącą liść. Ponadto jeże mają bardzo dobrze rozwinięty zmysł węchu i smaku. Cechą specyficzną dla tego gatunku są tzw. "samonamaszczania". Jest to reakcja na nowy zapach – kiedy bowiem jeż poznaje coś nowego, często liże obiekt, a następnie wytwarza spienioną ślinę, którą energicznie opluwa się, pokrywając w ten sposób całe ciało nowym zapachem);

- jeż posiada ogonek. U jeża europejskiego osiąga on nawet 5 cm długości;

- nie lubi wody, ale w potrzebie bardzo dobrze pływa;

- świetnie pokonuje różnorakie przeszkody terenowe, z łatwością wspinając się na nie;

- jeże żyjące na stepach i pustyniach Afryki oraz Azji są przystosowane do panujących tam szczególnych warunków. Podobnie jak wielbłądy, one także mogą obywać się bez wody i pożywienia przez wiele tygodni;

- w jaki sposób jeż się komunikuje? Na przykład drepcząc w poszukiwaniu pożywienia wydaje z siebie chrapliwy głos, często też pomrukuje czy kaszle, a budując gniazdo, bardzo głośno szeleści. Zdenerwowany fuka i prycha, rozwścieczony lub przestraszony potrafi ponoć wydawać nawet głośne warczenie, a w bardzo niekorzystnej dla niego sytuacji nie krępuje się wrzeszczeć przeraźliwie i głośno;

- jeże są zwierzętami mięsożernymi, zaliczanymi do rzędu owadożernych. A zatem ich pokarmem są przede wszystkim różnego rodzaju żuki, chrząszcze, pędraki, gąsienice, ślimaki, dżdżownice, drobne ssaki, gryzonie, gady i płazy (żaby, jaszczurki, węże), pisklęta i jaja ptaków.  Poza wymienionymi lubią też menu wegetariańskie, a mianowicie orzechy, przejrzałe owoce, jagody, żołędzie, orzeszki bukowe i niektóre grzyby; 

 

Tradycyjny obraz jeża nie ma nic wspólnego z prawdą

 

- podczas swoich nocnych przechadzek są w stanie pokonać do dwóch kilometrów (wędrują właśnie głównie w poszukiwaniu pożywienia);

- drapieżnikami polującymi na jeże są lisy, borsuki i psy, aczkolwiek największą śmiertelność notuje się w wyniku przejechania kołami samochodu;

- specjalna budowa układu mięśniowego, do którego przytwierdzone są igły, pozwala jeżowi w obliczu zagrożenia nastroszyć je i jednocześnie zwinąć się w kłębek. Kiedy jest ukryty, nie widać ani jego pyszczka, ani nóg, dzięki czemu drapieżnik nie jest w stanie go okaleczyć;

 

 Każda próba rozwinięcia jeża kończy się bolesnym pokłuciem

 

- a czym właściwie są kolce? To nic innego jak zmodyfikowane, ostro zakończone włosy, również zbudowane z keratyny i mierzące około 3 cm długości. W ciągu życia jeżom wyrastają trzy pokolenia kolców. Pierwsze – niemowlęce, są białe i całkiem miękkie, pojawiają się tuż po urodzeniu. Jeż noworodek ma około 100 kolców, średni przedstawiciel gatunku (600 g) 5000, a duży (1200 g) nawet 7000 igieł. Kolce to jedyna broń tych niewielkich ssaków, której najczęściej używają do obrony przed wrogami;

- jest samotnikiem łączącym się w pary tylko na okres godów;

- podczas godów samce potrafią być wyjątkowo agresywne. Gryzą się i fukają wtedy na siebie. Natomiast kiedy ich zaloty wreszcie zostają zaakceptowane, usatysfakcjonowane wykonują wokół samiczki taniec miłości;

- młode jeżyki pojawiają się już w połowie maja, a ostatnie lęgi odbywają się niekiedy nawet na początku jesieni. Często samice mogą rodzić dwa razy w roku. U jeży ciąża trwa ok. 36 dni, czasami dłużej, bo w bardzo niesprzyjających warunkach samica może powstrzymać jej rozwój, zapadając w „letarg”, zwany letnią hibernacją. Najczęściej rodzi się od 2 do 6 młodych, chociaż można spotkać ciąże jeszcze bardziej mnogie: po 8, a nawet 10 maluchów;

 

Oseski rodzą się ślepe

 

- przez pierwsze 4 tygodnie mama karmi je jedynie mlekiem i w tym czasie ukrywają się w przygotowanym przez nią gnieździe. Potem są już na tyle duże, że matka zaczyna je wyprowadzać na nocne spacery, podczas których poznają one okolicę i poznają tajniki zdobywania pożywienia. Kiedy młode osiągną wiek 7–8 tygodni, mama najzwyczajniej w świecie przegania je, po to by zdobywały nowe terytoria (najczęściej sama jest już w kolejnej ciąży, a zatem musi się odpowiednio odżywić i przygotować miejsce do kolejnego porodu). Warto podkreślić, że cała opieka nad potomstwem spoczywa jedynie na mamie, tata nie bierze w niej udziału;

- kiedy zbliża się zima, zwierzę buduje świetnie izolowane termicznie gniazdo. Całkowicie szczelne, zamknięte przypomina wyglądem kłąb siana, liści i mchów, ukryte jest zazwyczaj w trudno dostępnych zaroślach, zagłębieniu w ziemi, pod korzeniami drzew lub sterty liści. Toteż  bardzo istotne jest, abyśmy w trakcie jesiennych porządków, przed spaleniem, przejrzeli kopiec z liści. Bo niestety w ten sposób ginie mnóstwo przedstawicieli tego sympatycznego gatunku;

- jesienią jeże bardzo intensywnie żerują, aby zgromadzić jak największą ilość tłuszczu, który pozwoli im przetrwać do wiosny (właśnie dlatego nie muszą robić zapasów prowiantu na zimę).W tym czasie mogą osiągać największą masę ciała – może ona dochodzić do 1,4 kg, a nawet 1,8 kg u starszych samców;

 - zapada w sen zimowy (hibernacja) na ok 5 miesięcy. W tym czasie temperatura ciała jeża spada z 35 stopni do 5 stopni, puls zmniejsza się z 190 uderzeń serca na minutę do zaledwie 20, a poszczególne oddechy bywają oddzielone kilkuminutowymi przerwami;

-  krowie mleko – wbrew powszechnej opinii - nie jest odpowiednim pokarmem dla jeży. Jest ono śmiertelnie niebezpieczne dla maluchów, ale dorosłym także nie powinno być podawane. Jeże nie posiadają bowiem enzymów trawiących laktozę, która w przewodzie pokarmowym dosłownie ulega gniciu, prowadząc tym samym do zaburzeń w pracy przewodu pokarmowego. Najlepiej zrobimy podając im do picia czystą, świeżą wodę;

- do najczęstszych przyczyn śmierci tych zwierzów zalicza się: kolizje drogowe (statystyki podają, że w wyniku nieuwagi kierowców ginie około 25% jeży), zatrucia (winne są stosowane przez człowieka na wielką skalę, często na dodatek również bezmyślnie wszelkie środki chemiczne), na pozostałe 50% przyczyn śmierci składa się bardzo wiele różnych zagrożeń, są to m.in. : wypalanie traw czy kopców zeschniętych liści, ale też utonięcia w stawikach i oczkach wodnych, kontuzje, rany spowodowane przez kosiarki, niezabezpieczone piwnice. Coraz częstszą przyczyną jeżowych tragedii są także psiaki. Zarówno bowiem w tym dużym i silnym, jak i niewielkim oraz łagodnym, nader często jeż uruchamia instynkt myśliwego. To sprawia, że pomimo odnoszonych ran, psiaki nie są w stanie zaprzestać ataków;

 

Wiele z takich przechadzek po jezdni niestety kończy się dramatycznie

 

Milusińskie dla nas psiaki, często bywają oprawcami jeży

 

-  jeż jest podatny na pasożyty – na jego ciele roi się od pcheł. Na jednym zwierzęciu może żerować nawet ponad 500 osobników jednocześnie. Niestety równie bezlitosne są dla niego kleszcze. Dobrze, że u jeża europejskiego obserwuje się przynajmniej dużą odporność na jady zwierzęce (żmii, ropuchy), a także bakteryjne;

- obecność tych stworzeń w naszych ogrodach i działkach jest niezwykle pożyteczna, gdyż wspierają nas w walce z niemile widzianymi gośćmi. W ciągu jednej nocy jeż najczęściej trzykrotnie wychodzi na polowanie. Łącznie zjada wtedy nawet do 150g pożywienia. Przyznacie, że w przeliczeniu na owady jest to całkiem imponująca ilość?;

- od 2004 roku jeże są objęte ścisłą ochroną gatunkową, w tym ochroną czynną;

- w naturze mogą żyć 7–8 lat, a nawet 10, natomiast w niewoli dożywały do lat 16;

- Rzymianie wykorzystali ich igły jako wrzeciona. Zszywano nimi również ludzką skórę;

- powszechnie uważano, że jeśli jeż zamieszkał w okolicy domostwa, przynosił szczęście;

-  symbolizował w niektórych regionach Słońce, ogień, obronę przed złem. Ponieważ zwija się w kulkę najeżoną kolcami jak słońce promieniami. Z kolei pieczenie skóry od ukłucia kolcami przypomina oparzenie.

 

Źródła:

- http://jerzydlajezy.com

- http://studia.dlastudenta.pl

- http://tvnmeteo.tvn24.pl

- http://www.jeze.org.pl

- http://przychodnia-feniks.pl

comments powered by Disqus